Turkkityypit ja hoito

Australianlabradoodlen turkkilaatuja on kaksi, kiharampi ja tiiviimpi wool sekä pehmeä ja lainehtiva fleece. Karvapeite on yksikerroksinen, eli pohjavillaa ei ole. Näin ollen karvaa ei myöskään irtoa kuin vähäisiä määriä harjatessa. Turkki vaatii silti paljon hoitoa, jotta se pysyy kauniina, ja koiran iho terveenä ja allergiaystävällisenä. Yhdistys on tuottanut turkin kotihoitoon nelivärisen oppaan, jonka saat jäsenetuna liityttyäsi yhdistyksen jäseneksi.

Hyväksyttyjä värejä on paljon. Yleisimpiä värejä ovat cafe (kahvi), chocolate (suklaa), cream (kerma), black (musta) ja apricot/caramel (aprikoosi/kinuski). Harvinaisempia värejä ovat esimerkiksi chalk (valkoinen), silver (hopea), red (punainen), parchment (pergamentti) ja lavender (laventeli). Villakoiran perimästä tulee ns. haalistumisgeeni, jonka vuoksi monet värit vaalenevat koiran aikuistuessa. Pennun turkin väristä ei siis voida täysin varmasti päätellä, minkä värinen se on aikuisena. Parchment- ja lavender -väriset koirat syntyvät ruskeina, mutta vaalenevat yleensä kahteen ikävuoteen mennessä todella paljon päätyen erittäin vaaleaan ruskeaan ja lilahtavaan harmaaseen.

Nenän pigmentti voi olla musta tai rose. Joissakin väreissä nenän pigmentti vaikuttaa siihen, millä nimellä koiran väriä kutsutaan, esim. aprikoosilla on musta nenä, caramel-värisellä koiralla rose, vaikka koiran turkki olisi yksilöillä saman värinen.

WALA:n sivuilla on australianlabradoodlen rotumääritelmän värit avattu pigmenttilähtöisesti.

Turkin hoito

Monet australianlabradoodlet rakastavat vettä ja uivat mielellään. Australianlabradoodle ei muutenkaan yleensä ole mikään hienohelma, vaan saattaa porskuttaa pitkin ojanpohjia eikä pistä vastaan lenkille lähtöä sateessakaan.

Perusteellinen harjaaminen on tarpeen noin kerran viikossa, ja pesu tarpeen mukaan (tassut ym. tarvittaessa joka päivä, koko koira kerran kuukaudessa tai harvemmin).

Turkki kannatta harjata läpi ennen pesua. Jos peset koiran shampoolla kun siinä on takkuja, ne tiivistyvät ja niiden aukaiseminen muuttuu mahdottomaksi. Hoitoainetta kannattaa käyttää ainakin turkin ollessa pitkä, mutta sekin kannattaa laimentaa ennen käyttöä.

Shampoon ph-arvoon kannattaa kiinnittää huomiota pesuainetta valittaessa. Ihmisten hiustuotteiden pH-arvot ovat yleensä välillä 4.5–6.5. Ihmisen hiuksen pH-arvo on välillä 5–7, kallistuen hieman happaman puolelle. Koiran shampoon pH-arvot ovat yleensä välillä 5–8. Koiran shampoon tulisi olla mahdollisimman neutraali, eli pH-arvoltaan 6.4–7 kallistuen mieluummin hieman emäksisen puolelle. Australianlabradoodlen shampoon ei tulisi sisältää saippuaa, mineraaliöljyjä tai parabeenejä.

Monet australianlabradoodlet rakastavat pihatouhuja.