Allergia ja koira

Täysin allergisoimatonta ns. "allergiavapaata" koirarotua ei ole olemassa ja australianlabradoodlejärjestöjen eettiset säännöt kieltävätkin rodun markkinoimisen allergiavapaana. Sanaa "allergiaystävällinen" käytetään toisinaan, mutta sekään ei tarkoita, etteikö joku voisi saada koirasta oireita.

Australianlabradoodle pohjavillattomana rotuna sopii monille allergisille ihmisille, ja monet astmaatikot ja allergiset ovatkin kyenneet elämään australianlabradoodlen kanssa ilman oireita, mutta sama voi tapahtua usean muunkin rodun kohdalla. On hyvä huomioida, että allergiaa aiheuttaa hilseen lisäksi myös koiran eritteet, kuten sylki ja virtsa. Suomessa moni australianlabradoodle on hankittu allergia- ja astmaperheisiin, mutta jokaisella allergisella ihmisellä on kuitenkin oma henkilökohtainen oirekynnyksensä, kuinka suuren määrän allergiaa aiheuttavaa ärsykettä kukin sietää. Monet allergiset sietävät pienen määrän allergeenia, ja siedättymistä tapahtuu ajan kuluessa.

Yhdistys suosittelee maltillista etenemistä koiranhankinnassa, ja useampaa altistusta ennen oman koiran hankintaa. Testaus kannattaa suorittaa mieluiten koiran omassa kodissa, jossa allergeenejä on eniten. Testaaminen pitää suorittaa ympäristössä, jossa ei säännöllisesti oleskele muun rotuisia koiria, kissoja tai muita eläimiä. 

Pennun virtsa sisältää paljon allergeenejä, minkä vuoksi jotkut henkilöt oireilevat koiransa pentuaikana voimakkaammin. Pennun opittua tekemään tarpeensa ulos n. 4–6 kk:n ikäisenä allergia-oireet useimmiten helpottuvat. Myös siedättymistä omalle koiralle on siinä vaiheessa mahdollisesti tapahtunut.

Mikäli oireita aluksi esiintyy, niitä kannattaa lääkitä asianmukaisilla lääkkeillä. Laadukkaan ilmanpuhdistimen hankkimista kannattaa myös harkita. Allergia-asioissa kannattaa kääntyä oman lääkärin puoleen.