Turkinhoito-ohjeet

Monet australianlabradoodlet rakastavat vettä ja uivat mielellään. Australianlabradoodle ei muutenkaan yleensä ole mikään hienohelma, vaan saattaa porskuttaa pitkin ojanpohjia eikä pistä vastaan lenkille lähtöä sateessakaan.

Perusteellinen harjaaminen on tarpeen noin kerran viikossa, ja pesu tarpeen mukaan (tassut ym. tarvittaessa joka päivä, koko koira kerran kuukaudessa tai harvemmin). Suomen australianlabradoodle yhdistys on julkaissut nelivärisen turkinhoito-oppaan, jossa turkin kotihoitoa selitetään kuvien avulla yksityiskohtaisesti.

 Pesu            

Turkki kannatta harjata läpi ennen pesua. Jos peset koiran shampoolla kun siinä on takkuja, ne tiivistyvät ja niiden aukaiseminen muuttuu mahdottomaksi. Päivittäiseen pesuun riittää pelkkä vesi. Shampoo kannattaa laimentaa ensin vedellä ja laittaa vasta sitten koiran turkkiin. Koiraa ei tarvitse pestä "nahkaa myöden", vaan karvan pesu kämmenellä hieroen riittää. Vältä kuitenkin tekemästä pyörittävää liikettä, koska se saattaa takkuunnuttaa turkkia. Hoitoainetta kannattaa käyttää ainakin turkin ollessa pitkä, mutta sekin kannattaa laimentaa ennen käyttöä.

Shampoon ph-arvoon kannattaa kiinnittää huomiota pesuainetta valittaessa. Ihmisten hiustuotteiden pH-arvot ovat yleensä välillä 4.5–6.5. Ihmisen hiuksen pH-arvo on välillä 5–7, kallistuen hieman happaman puolelle. Koiran shampoon pH-arvot ovat yleensä välillä 5–8. Koiran shampoon tulisi olla mahdollisimman neutraali, eli pH-arvoltaan 6.4–7 kallistuen mieluummin hieman emäksisen puolelle. Australianlabradoodlen shampoon ei tulisi sisältää saippuaa, mineraaliöljyjä tai parabeenejä.

 

Harjaaminen

Aloita harjaaminen alhaalta (kyljistä) ja etene kerroksittain ylöspäin. Näin takkuja ei jää huomaamatta. Jos turkki harjataan aina vain päältä, saattaa alle, lähelle ihoa muodostua mattaantuneita alueita, joita on myöhemmin vaikea saada auki.

Erilaisille turkeille sopivat erilaiset harjat, mutta useimmille sopivat Activet/Les Poochin harjat sekä pyöriväpiikkiset kammat. Karstaamista tavallisella karstalla kannattaa välttää, sillä karstalla turkista tulee todella pörröinen ja karva saattaa katkeilla. Activet/Les Pooch -harjojen kanssa oikea tekniikka on tärkeä, ettet satuta koiraa! Piikit ovat terävät, joten liikkeen pitää olla aina koiran myötäinen ja hyvin hellä.

Mitä laadukkaampaa ja monipuolisempaa ruokaa (vitamiinit, öljyt ym.) koirasi syö, sitä paremmin sen iho ja turkki voi, itse koirasta puhumattakaan...

 

Hyviä pesu- ja hoitoaineita

Ainu -lasten shampoo (ei sisällä saippuaa)

Requal Hydro-Gel (mm. www.takuton.fi). Noudata pullon ohjeita käyttötarkoituksen mukaan.

All Systems Pure Lanoline -lanoliiniöljy