Rodun kehittyminen

 

Australianlabradoodle sai rotuna alkunsa, Australian opaskoira -yhdistyksen ajatuksesta kehittää opaskoira, joka sopisi myös allergikon kotiin.

Sopivaa yhdistelmää haettiin labradorinnoutajan ja villakoiran risteyksestä. Yhdistelmää alettiin kutsua labradoodleksi. Labradoodleja kasvatettiin lisää, ja niistä tuli suosittu rotu sokeiden keskuudessa.
 
Määrätietoista jalostustyötä

Australiassa kaksi kokenutta kasvattajaa kiinnostui 1990-luvun alussa labradoodeleiden kasvatuksesta. Heitä kiinnosti uuden koirarodun kehittäminen mahdollisimman terveeksi niin rakenteen kuin perimän suhteen sekä käyttökoiran luonneominaisuuksien vakiinnuttaminen.

Nämä kasvattajat yhdistivät kaksi labradoodlea keskenään, sekä labradoodlen isonvillakoiran kanssa. He ottivat jalostukseen mukaan myös irlanninvesispanielin saadakseen rotuun suklaanruskean värin. Palauttaakseen noutajamaisen olemuksen, yhdistelmä risteytettiin kiharakarvaisen noutajan kanssa. Tästä infuusioista seurasi kuitenkin myös ongelmia: jälkeläisillä oli naamassa lyhyempi karva, eikä sellaista haluttu tälle uudelle koiraodulle. Rotuun lisättiin myöhemmin amerikancockerspanielia ja cockerspanielia pienemmän koon aikaan saamiseksi.

Eri kokoiset kiharakarvaiset koirat tulivat tunnetuiksi nimellä Australian Labradoodle.

Rotu esiteltiin Yhdysvalloissa 1990-luvun lopulla, ja se tuli välittömästi hyvin suosituksi. Uuden rodun suojaamiseksi perustettiin 2004 Kansainvälinen Labradoodle Yhdistys (The International Labradoodle Association), joka yhdisti Amerikan ja Australian aiemmin perustetut Labradoodle -yhdistykset. Rodun tulevaisuutta turvaamaan on perustettu myös eurooppalainen yhdistys, Australian Labradoodle Association Europe (ALAEU), johon useat Suomen australianlabradoodle -kasvattajat kuuluvat.