Allergia ja koira

Australianlabradoodle aiheuttaa harvoin oireita allergisille ihmisille, ja monet astmaatikot ja vaikeastikin allergiset ovatkin kyenneet elämään australianlabradoodlen kanssa ilman häiritsevän voimakkaita oireita. Suomessa suurin osa australianlabradoodleista on hankittu allergia- ja astmaperheisiin, eikä yhdistyksen tiedossa ole toistaiseksi yhtään tapausta, jossa koirasta olisi pitänyt allergian takia luopua.

Jokaisella allergisella ihmisellä on kuitenkin oma henkilökohtainen oirekynnyksensä, kuinka suuren määrän allergiaa aiheuttavaa ärsykettä kukin sietää. Monet allergiset sietävät pienen määrän allergeenia, ja siedättymistä tapahtuu.

Yhdistys suosittelee allergisille hyvin maltillista etenemistä koiranhankinnassa, ja useampaa altistusta ennen oman koiran hankintaa. Testaus kannattaa suorittaa mieluiten koiran omassa asuinympäristössä, jossa allergeenejä on eniten. Testaaminen pitää suorittaa kontrolloidussa ympäristössä, jossa ei säännöllisesti oleskele muun rotuisia koiria, kissoja tai muita eläimiä, jotka vääristäisivät testin tulosta. 

Pennun virtsa sisältää paljon allergeenejä (=allergiaa aiheuttavia proteiineja), minkä vuoksi jotkut henkilöt oiereilevat pentuaikana voimakkaammin. Pennun opittua tekemään tarpeensa ulos n.4-6 kk:n ikäisenä, allergia-oireet useimmiten helpottuvat.

Mikäli oireita aluksi esiintyy, niitä kannattaa lääkitä asianmukaisilla lääkkeillä. Hyvän ja laadukkaan ilmanpuhdistimen hankkimista kannattaa myös harkita, esim. Daikin, Light Air Ionflow 50 tai Elixair (suodattimet ovat pestäviä) ovat tehokkaita ja hyviksi havaittuja.

 

http://www.allergiakauppa.fi/tuotteet/ilmanpuhdistimet/2/

 

Kansallinen allergiaohjelma (2008) ja siedättyminen

Hyvin harvoin allergiat pahenevat silloin, kun ihminen altistuu pikän ajan kuluessa allergeenille siedettävissä määrin. Kymmenvuotinen kansallinen Allergiaohjelma käynnistettiin 3.4.2008. Allergiaohjelma on yritys vastata allergisten sairauksien kasvavaan haasteeseen. Ohjelman tavoitteiksi asetettiin 1) ehkäistä allergiaoireiden kehittyminen ja 2) lisätä väestön sietokykyä allergeeneille. Tavoitteiden saavuttamiseksi on a) tuettava terveyttä eikä allergiaa (liioittelu ja medikalisointi pois), b) vahvistettava sietokykyä (luontoyhteys, ravinto, liikunta, siedätys), c) asennoiduttava uudella tavalla – allergeeneja ei vältetä turhaan (eli "varmuuden vuoksi" välttäminen pois), d) tunnistettava ja hoidettava vakavat allergiat ajoissa, estettävä pahenemisvaiheet (suurin huomio suurimpaan taakkaan, ohjattu omahoito) sekä e) parannettava ilmanlaatua, tupakka pois (ulko- ja sisäilman saasteet vähemmäksi).